Ek gıdalara geçiş döneminde gıdalar bebeklere belirli sırada verilmelidir. Bazı gıdaların allerjik özellikleri , bazı gıdaları sindirmeye yarayacak enzimlerinin yetersiz olması , bazı gıdalardaki potansiyel toksik durum nedeni ile bebeklerin beslenme gelişiminde dikkat edilecek bir kaç besin vardır .
Bal : Bal , Clostiridium botilismus sporlarını içerebilme potansiyeli vardır . Süt çocuklarının mide asit oranının düşük olması nedeni ile bu sporlar öldürülemez. Botulism denilen sıkıntılı bir duruma neden olur.
Çay : İçeriğinde tanin olması nedenii le demir emilimini bozarak demir eksikliğine neden olabilir. Çayların tatlandırılmasında kullanılan şekerde diş çürüklerine ve iştahsızlığa neden olur.
Bitki Çayları : Bitki çayları, bal, bakla gibi besinlerin süt çocukluğu döneminde
verilmesi uygun değildir. Bitki çayları da demir emilimini bozabilir. Birde bu çayların süt çocukluğu döneminde kullanımı konusunda güvenirlik olarak yeterince bilimsel kaynak yoktur.
Şeker : Şeker vücuda enerji sağlar . Ve bundan başka herhangi bir besin özelliği olmayan enerjiden zengin besinden fakir bir gıdadır. Süt çocuklğu döneminde şeker ile tanışan bebeklerin diş çürükleri , iştahsızlıkları , hiperaktivite gibi durumları daha çok görülebilir. İleri yaşlar için kötü beslenme alışkanlıklarının temelleri atılmış olur. Tat duyusu çok fazla uyarıldığı için şekerli olmayan gıdaları sevmesi ve kabul etmesi uzun bir süre alabilir. Tatlandırma için şeker yerine pekmez kullanılabilir.
Bakla : Bakla toksinli olabilir. Toksinli baklanın yenilmesi , toksinlerin solunması dahi yatkınlığı olan çocuklarda , bebeklerde favizm denen bir hastalığa neden olabilir. Favizm denilen durumda çocuklarda kansızlık idrarda kırmızı renk , sarılık gibi durumlar görülür. Bu durum nedeni ile özellikle ilk 5 yaşta çocuklara bakla verilmemelidir.