Ayakkabı Bakımına Dikkat!

ayakkabi-bakimi

Şıklık kavramının en önemli bileşeni olan ayakkabıların bakımı en az seçimi kadar önemlidir. Ayakkabıların uzun dönem kullanıma uygun kalabilmesi için doğru bir bakım uygulanması gerekir. Doğru bakım uygulanmayan ayakkabılar görüntüsünü kısa vadede kaybederek, şık olmayan görüntü vermeye başlayacaktır.

Peki ayakkabı bakımı nasıl yapılmalıdır?

Ayakkabı bakımı, ürünün malzeme yapısına ve şekline göre değişiklik gösterir. Malzeme yapısı ne biçimde ise bakım uygulamasında kullanılan malzemelerde ona göre seçilmelidir. Yumuşak malzemeli bir ayakkabı üzerine çok sert bir malzeme ile uygulama yapılması daha çok yıpranmaya neden olacaktır. Bakımı en zor olan süet ve deri ayakkabıları ele alalım;

Deri ayakkabı modelleri en zor bakım yapılan ürünlerdir. Özellikle yumuşak deri ile üretilmiş olan ayakkabılar üzerine uygulanacak boyama işlemi sertlik verir ve zamanla kırılmış görüntüler sunar. Yıpranma düzeyini indirmeye çalışırken bu yöntem ile yıpranma hız kazanır. Bu nedenle yumuşak deri ile üretilmiş olan ayakkabı modellerinde hafif nemli bezlerin yardımı ile temizlik sağlanmalıdır. Aynı zamanda nemlendirilmiş beze asla deterjan veya farklı bir kimyasal ilave edilmemelidir. Yumuşak deri ayakkabı alkol vb. kimyasallara maruz bırakıldığında yıpranma daha fazla olacaktır. Sadece su ile nemlendirilmiş beze, deri malzemesine uygun üretilen temizlik ürünleri az miktarda ilave edilebilir.

Deri ayakkabılar için özel olarak üretilen vazelin ve bakım kremleri ile ayakkabı yumuşaklığını koruyabilmektedir. Badem yağı ve vazelin malzemelerini kolaylıkla piyasadan temin edebilirsiniz. Diğer bakım ürünleri ise tüm ayakkabı mağazalarından ulaşmak mümkün. Ekstra kullanılan bakım kremleri ayakkabının kullanım ömrünü uzatır.

Deri ayakkabılarda asla yapılmaması gereken bakım türü, sünger ile parlatmadır. Deri ayakkabılar üzerinde parlatma süngerleri kullanılmamalıdır. Çünkü, deri ayakkabılar açık gözenekleri ile hava akışını sağlar. Parlatma görevini gören sünger yüzeyinde var olan cila bu gözenekleri kapatmaktadır.

Süet ayakkabılar bir diğer bakımı zor ayakkabılardır. Sert bir ürün ile temizlenmeye çalıştığında yumuşak dokusu yok olacak ve rengini kaybedecektir. Aynı şekilde aşırı ıslak bir temizlik süreci renk vermesine neden olacaktır. Bu nedenle süet ayakkabılar daha çok kuru bir bez veya yumuşak kıllara sahip fırçalar yardımı ile temizlenmelidir. Süet ayakkabılar için üretilen temizleme spreylerinin yüzeye sıkılmasının ardından, fırça ile ufak dokunuşlar sonrası ayakkabıda temizlik ve bakım sağlanabilmektedir.

Tüm ayakkabı modelleri için söylenebilecek en doğru yöntem ise, her akşam düzenli olarak silinmesi ve havalandırılmasıdır. Bir diğer kullanım gününe kadar havalandırılan ve düzenli bakımı yapılan ayakkabılar kullanım süresi çok daha fazla artmaktadır. Aynı zamanda kullanım süresi boyunca yeni görüntüsünü kaybetmeyecektir. Ayakkabı bakımda önemli madde hijyen tutularak, düzenli bakım yapılmalıdır.

Bugun inceleme: 2 - Toplam inceleme: 2153
hepsini goster Erbilden

Yeni Sezon Ayakkabılar Erbilden!

Yeni Sezon Ayakkabılar Erbilden!
Devamını Oku!